A Betegek Világnapján – K. Dudás Mária írása

A Betegek VilágnapjánK. Dudás Mária írása

Február 11-én volt 165. évfordulója annak, hogy az addig ismeretlen pireneusi városkában, Lourdes-ban először, majd utána még többször, Isten Anyja meglátogatta a földi világot. Azóta a csodálatos gyógyulások színhelye rövidesen világhírű Mária-kegyhely lett.

Mivel a betegek keresik a gyógyulás lehetőségét, több millió zarándok keresi fel a gyógyító forrást, ezért Lourdes a betegek városává lett.

A Mária-jelenések első napjának évfordulóját Szent II. János Pál pápa a betegek napjává tette. Ilyenkor az ünnepi szentmisében megemlékezünk a betegekről és az egészségügyben dolgozókról, orvosokról és ápolókról is. Ezen a napon kérhetik a betegek és az idősek a betegek szentségét.

Templomunkban az ünnepi szentmisét megelőzően egy órán át imádkoztunk a betegekért és szenvedőkért, elvégeztük a lourdesi ájtatosságot. „Óh, Lourdesi Szűz, kegyes Anyánk/ oltárodnál ím térden állva/ Hozzád eseng buzgó imánk./ Szeplőtelen Fogantatás, imádkozzál értünk/ kik ellened, s Fiad ellen számtalanszor vétünk.”

Az ájtatosság keretében elvégeztük az idősek és betegek keresztútját is a Karitász önkénteseinek vezetésével – „8. állomás – A jeruzsálemi asszonyok sírnak: Az öregeknek is fáj, ha látják, hogy öregségükkel és sorsukkal nehézséget vagy fájdalmat okoznak másoknak. Ezért inkább bánatukról hallgatnak. Bajaikat, betegségüket, szükségleteiket is eltitkolják. Egyedül hordozzák keresztjüket, magukba zárkóznak és ha kell, még ők vígasztalnak másokat!

Uram, áldd meg őket, mert ilyenkor nagyon is hasonlítanak Tehozzád! Ámen.”

Imáinkat felajánlottuk az idősekért, a betegekért és szenvedőkért, hogy éljen bennük mindig az a remény, hogy a szeretet győzedelmeskedik.

(A videó-részlet T.M. felvétele),  az alábbi linken érhető el:  https://drive.google.com/file/d/185eFsJap9pwOII7IbnXdxo5UStsbMrbg/view?usp=sharing